catalinnica
364 poze   34248 vizite

CORIZA

CATARUL INFECTIOS (CORIZA)

Bolile tractului respirator sunt adesea infectii mixte cu germeni ai tractului respirator, care izbucnesc ca rezultat al efectelor combinate ale acestor germeni. Microclimatul necorespunzator din porumbar scade rezistenta porumbeilor la infectii si reprezinta un factor favorizant.

Patogeneza

De obicei poarta infectiilor respiratorii este deschisa de Mycoplasma si virusurile respiratorii asociate cu fungi si trichomonas. Scaderea rezistentei porumbeilor permite invazia cu pasteurele, coci, coli etc. Efectul acestor infectii secundare se vede si se aude prin catar, jetaj si raluri cu suieraturi. Catarul nu este cauzat intotdeauna de infectii. Foarte frecvent, ventilatia insuficienta, deficitul de oxigen, continutul ridicat de noxe si praf in porumbar pot fi cauze ce determina scaderea rezistentei porumbeilor si declansarea catarului.

Simptome

Boala debuteaza cu jetal nazal si stranut. Jetajul seros initial devine mucopurulent si apoi galbui-brun. Se observa apoi scaderea consumului de furaje si apa si a performantelor de zbor. Capul si fata se murdaresc de mucus umed si uscat prin miscarile de scarpinat pe care le face porumbelul. Cand deschidem ciocul se vede filon de mucus ce iese din fanta palatina pana in spatiul retrolingual si laringe. Pe laringe si faringe apar depozite alb-galbui si procesul inflamator se extinde pe trahee si sacii aerieni.

Diagnosticul (recunoasterea bolii)


Diagnosticul de catar infectios se stabileste pe baza semnelor clinice descrise mai sus. Acesta poate fi confirmat de medicul veterinar prin examne de laborator.

Diagnostic dferential

ORNITOZA, TRICHOMONOZA

Tratament

Imediat ce a aparut primele simptome se va administra una din aceste substante:

Tilozina: 1 g la 1 litru de apa, timp de 3 zile
Tiamulin 40%: 10 g la 36 litri de apa, timp de 3-5 zile
Oxitetraciclina 98%: 2 g la 1 litru de apa, timp de 5 zile
Lincospectim 100: 1 g la i litri de apa, timp de 3-7 zile
Pentru cazurile izolate se poate folosi Furogal O sau T comprimate – 1 comprimat pe cap sipe zi, 2-3 zile consecutiv.

Se vor ameliora conditiile de ventilatie in adapost si densitate. Se va face curatenie saptamanal si dezinfectie cu aldezin – 12,5 ml la 20 de litri de apa -prin pulverizare (spray).

Daca se foloseste Clortetraciclina nu se va administra la porumbei calciu (exemplu Grit). Calciu reduce eficacitatea clortetraciclinei.

In acest interval se suspenda si baile de apa si se vor administra tonice generale: Aminovital. Selevit, Bioextract, Carmine, Carot-Corn etc.Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.